Gödi VárosVédők

A legutóbbi önkormányzati választáson bár abszolút második helyen végeztünk a kormánypárt mögött, magunk mögött hagyva az egyéb parlamenti pártokat, az alkalmazott új választási törvény miatt mégis csak egy képviselőnk jutott a testületbe a korábbi három helyett. Következetes pártfüggetlenségünk és szókimondásunk miatt "balos" érában szélsőjobbosnak, "jobbos" érában pedig "komcsinak" tituláltatunk, de ezt már megszoktuk az elmúlt több mint tíz évnyi közszereplés során. Civil honlapunkat itt találod: http://varosvedok.hu

Friss topikok

Nézze meg ezt is!

http://varosvedok.hu http://rabaizita.hu http://bauerzsolt.atw.hu

Testületi ülés 2011. december 21.

2011.12.22. 17:08 Atiz67 (törölt)

Adóemelést, új szemétszállítási rendeletet, a köztartozó magánszemélyek Gödi Körképben való kiszerkesztését kapják a gödiek a városvezetéstől Karácsonyra. A god.hu honlap pedig tőlem egy nagy sünt kap, mert nemhogy nem tették fel az előterjesztéseket, de tegnap óta a testületi ülés meghívója is eltűnt onnan.  

1-2. Adóemelések szociálisan érzékeny módra

Elsőként a jövő évi adókoncepcióról tárgyaltunk, aminek megalkotása törvényi kötelezettség, a jegyzőnek kell a testület elé terjesztenie. A bevezető szerint a koncepció kidolgozásához „át kell tekinteni az önkormányzat helyben képződő forrásait, másrészt bevételi javaslatok kidolgozása szükséges”. Nos, a pénzügyi bizottság által átrágott „koncepció” a különféle adónemek 2011., majd 2012. évi összegén kívül semmiféle közép- vagy hosszabb távú elképzelést nem tartalmaz, helyben képződő forrásokat, bevételi javaslatokat az adóemelésen kívül meg pláne nem. Az anyagról olyan mértékben nem volt mit beszélni, hogy Pintér György alpolgármester javaslatára gyorsan rátértünk a következő pontra: magára az adóemelésre.

 

Lanyha színészi képességekkel előadott jeleneteknek voltunk tanúi. A hivatal által javasolt magasabb mértékű emelést a pénzügyi bizottság több adónem tekintetében mérsékelni javasolta, míg az iparűzési adó 2%-ra történő emeléséről Markó József keveredett kisebbfajta ellentmondásba a saját frakciójával.

- Kommunikációs üzenet 1.: „Lám, a fiskálisan gondolkodó hivatalnokok szakmai javaslatát a humánus szempontokra sokat adó, szociálisan érzékeny  Fidesz-es önkormányzati bizottság felülírta!”

- Kommunikációs üzenet 2.: „Bár a szakmai bizottság indokoltnak tartaná az iparűzési adó emelését, Markó József polgármester tartja a vállalkozóknak tett kampányígéretét, és nem emeli az iparűzési adót még 1%-nyival se, azértsenem!”

A performansz egyedül Hlavács Judit LMP-s képviselőnél érte el az ingerküszöböt, aki ugyan Markóhoz hasonlóan kiállt a sanyarú helyzetben lévő vállalkozások adójának alacsonyan tartása mellett, ugyanakkor megemlítette a polgármesteri szerepjáték átlátszó voltát: aligha hihető, hogy a polgármester az ülés előtt ne egyeztetett volna erről a jelentős témáról a frakciójával. Kapott is mindjárt a fejére Markótól, az eddigiekhez passzoló bicskanyitogató stílusban: ugyan miért gondolja a "demokratikus" LMP képviselője, hogy a Fidesz-frakción belül nem lehet nézeteltérés bizonyos kérdésekben... (Ugyan mitől gondolja Markó József, hogy attól demokratikus egy szervezet, hogy a vezetője amatőr színjátszó szakkörnek használja az önkormányzatot?)

Sipos Richárd (Jobbik) is előrukkolt egy szociálisan érzékeny javaslattal, melynek lényege az, hogy az ingatlanadó esetében a három és több gyermekes adóalanyok a korábbiaknál nagyobb mértékű kedvezményben részesüljenek az üdülőtulajdonosok kárára. Míg folytatódott a Markó-féle előadás (aránylag hosszasan és amolyan „kedves vezér” módjára ecsetelte, hogy véleménye szerint miért befogadható a javaslat, kiemelve, hogy az amúgy is egyre jobban elszegényedő lakosságra az általa vezetett önkormányzat nem szeretne elviselhetetlen terheket róni), azon gondolkodtam, hogy a Jobbik miért is nevezi magát pontosan Jobbiknak. A klasszikus jobboldali pártokra általában kevéssé jellemző a szociális érzékenység, míg a Jobbiknak ez az egyik fő profilja. Persze, hol vannak ma Magyarországon klasszikus jobb- meg baloldali pártok; csoda, ha a helyüket kereső új szervezetek egyelőre identitászavarral küzdenek?

Szavaztunk, egyben az egész csomagról. Nekem ez a „koncepció” igen kevés ahhoz, hogy elfogadjam, ráadásul a Városvédő pajtásaim erősen összehúzták a szemöldöküket, amikor megtudták, hogy az adóemelések elfogadása után nem sokkal a szociálisan érzékeny polgármester a szociálisan érzékeny képviselőkkel közösen ünnepi vacsorán vesz részt az Ilka csárdában – közpénzen. Nos, mi Városvédők az ilyesmiktől tartózkodni szoktunk, most is ezt tettem. A többiek elfogadták a csomagot.

Az elfogadott adómértékekről szóló tájékoztatás megtalálható a város hivatalos honlapján (a sünt visszavonom!).


 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://godivarosvedok.blog.hu/api/trackback/id/tr23486365

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NOGRADIGABOR · www.nogradi.hu 2013.07.09. 20:49:16

Nem ehhez kívánok hozzászólni, mert ez 2011-es szöveg, s lehet, hogy azóta az egyesület meg a honlap már meg is szűnt. Csak világgá akarom kiáltani, hogy ebben az évben a holnap, júl 10. már kb a 10. nap ebben a félévben, hogy áramszünet lesz. Ezért az illetékeseknek azt üzenem, hogy a kurva anyjukat! Tisztelettel Nógrádi Gábor
süti beállítások módosítása