Gödi VárosVédők

A legutóbbi önkormányzati választáson bár abszolút második helyen végeztünk a kormánypárt mögött, magunk mögött hagyva az egyéb parlamenti pártokat, az alkalmazott új választási törvény miatt mégis csak egy képviselőnk jutott a testületbe a korábbi három helyett. Következetes pártfüggetlenségünk és szókimondásunk miatt "balos" érában szélsőjobbosnak, "jobbos" érában pedig "komcsinak" tituláltatunk, de ezt már megszoktuk az elmúlt több mint tíz évnyi közszereplés során. Civil honlapunkat itt találod: http://varosvedok.hu

Friss topikok

Nézze meg ezt is!

http://varosvedok.hu http://rabaizita.hu http://bauerzsolt.atw.hu

Kakukkfióka a bizottságban

2011.10.09. 22:14 Atiz67 (törölt)

Szeptember 21-étől a mai napig emésztettem a gödi képviselő-testületi ülés 12. napirendi pontjánál történt eseményeket. A történések ugyanis kiváló példáját mutatják a helyi közéleti viszonyoknak, és az elemzésük segítséget ad a város jelenlegi vezetője profiljának megrajzolásához is. Ezt igyekeztem megtenni a honlapomon, és ez alkalommal hangsúlyosan ajánlom a bejegyzés elolvasását mindazoknak, akik érdeklődnek a helyi közéleti viszonyok iránt. Sokat lehet tanulni belőle (nem az én írásomból, hanem magukból a történésekből).
Sipos Richárdot, a Jobbik gödi képviselőjét több kellemetlen meglepetés is érte ennél a napirendi pontnál.

Egyrészt, az általa delegált Nemes Krisztián bizottsági tagot hívta vissza Markó József polgármester. Hogy pontosan miért, ezt megtudni nem, csak kikövetkeztetni lehet: valószínűleg a Jobbik közelmúltban megjelent kiadványa, abban is Nemes cikke a város anyagi helyzetéről volt az, ami kiverte a biztosítékot. A Jobbikosok megjelentettek ugyanis néhány aggasztó adatot, gyanús, hogy az általunk korábban közzétett számításokat is segítségül híva, de sajnos az adatokat több helyen félreértelmezve, tévedésből csúsztatva. Továbbá emlegetett Markó még az előző ülésen bizonyos látogatást valamelyik minisztériumban, ...

...

ahol "valamelyik" külsős bizottsági tagunk olyan ügyesen lobbizott egy ingatlanért, hogy a város tetemes adósságállományát hozta fel érvrendszerként. Markó szerint ennek köszönhetően nem kaptuk meg önkormányzati használatba az ingatlant; szerintünk meg ez is akkora csúsztatás mint egy ólajtó: a város adósságállományát bármelyik minisztérium elől eltitkolni valami vélt vagy valós előnyért cserébe, nemcsak csalás, de reménytelen is volna, másrészt ab ovo a lepkesóhajnál is kevesebb esély volt az ingatlan megszerzésére. Ezzel együtt ez a két lépés - az adósságállományról való értekezés, valamint a minisztériumi látogatás - elég volt Nemes Krisztiánnak, hogy véget érjen rövidke önkormányzati pályafutása.

A következő meglepetés akkor érte Sipos Richárd képviselőt, amikor megismerkedett a bizottsági tagságra jelöltekkel. Többes számban, ugyanis Markó úgy döntött, kibővíti a bizottságot. El kell ismernem, ügyes lépés.

A Városvédők Egyesülete képviseletében jómagam az ülés előtt levélben fordultam hozzá, amelyben megírtam, hogy úgymond igényt tartunk a külsős bizottsági helyre, két ok miatt: a VVE-nek jelenleg egyetlen külsőse sincs, másrészt tekintettel a város anyagi helyzetére és a pénzügyi-gazdasági környezetre, a VVE kötelességének érzi, hogy szerepet vállaljon a megoldási javaslatok kidolgozásában. Ezt leghatékonyabban úgy tudjuk megtenni, ha képviseltetjük magunkat a pénzügyi bizottságban.

Markó (képünkön jobbról, amint rovásírásos helységnévtáblát avat a Nemzeti Fronttal) a kérésünket nem utasította, nem utasíthatta el (mi magunk is érezzük a különféle helyi csoportosulások részéről megnyilvánuló egyre erősebb elvárást a városvezetés és a VVE együttműködésére), de valószínűleg túlságosan "erős" jelzésnek érezte volna, ha a Jobbik-os delegáltat egy VVE-s delegáltra cseréli le: ez azt sugallhatta volna, mintha a Fidesz-frakció kiegyezett volna a VVE-vel, holott erre ebben a formában igen kevés esély van mindkét oldalról. Így egy jobban kommunikálható, ügyes megoldást választott: inkább kibővítette a bizottságot még 2 fővel.

A VVE részéről két jelöltünk volt: Pőcze Norbert közgazdász, aki a választásokon a 2. körzetben indult jelöltként, valamint Rakaczki István, aki az előző ciklusban már dolgozott a pénzügyi bizottságban a VVE delegáltjaként. Utóbbi turisztikai és pályázati szakember, közbeszerzési referens, és a munkájának pártatlanságát, szakszerűségét mindenki elismerte. Mindkét jelöltünk szakember, aki a bizottság munkáját hozzáértésével segítheti, nem pedig párthovatartozásukkal, lojalitássukkall és más hasonló amorf erényekkel tűntek ki. A Fideszesek Rakaczkit választották.

A másik jelölt a megüresedett PEJKB-helyre a Jobbik volt polgármester-jelöltje dr. Megyery Csaba, és ez a tény okozta Sipos Richárd következő meglepetését: mert bár ő (Sipos) a helyi pártszervezet elnöke, de vele erről a bizottsági jelölésről sem a jelölő, azaz Markó, sem az állítólagosan Jobbik-os jelölt, azaz Megyery nem egyeztettek.

Gyönyörű politikai képlet, ami oly' nagyszerű lehetőséget ad a helyi viszonyok feltárására, valamint a város jelenlegi vezetője politikai stílusának magyarázatára!

Mert Markónak van stílusa, ez kétségtelen, bár a milyensége erősen véleményes. "Nagy Kombinátor" a beceneve, és nem véletlenül: tehetségesen  tud a maga oldalára állítani embereket, a háttérből mozgatni a szálakat, befolyásolni embereket - ha kell, pozíciókkal, juttatásokkal magához édesgetni, ha kell, fenyegetni, zsarolni. Következetesen magáévá tette a Római Birodalom vezetőinek politikai módszerét, a "Divide et impera!", azaz az oszd meg és uralkodj elvét, és ezt sosem téveszti szem elől. A régi helyi közszereplők csaknem mindannyian kötődnek hozzá valamilyen szállal (amely többnyire a gyűlölet és az egzisztenciális függés miatti lojalitás különös keveréke), az újonnan színre bukkanókat pedig szempillantás alatt bevonja a bűvkörébe. A választásokon induló csoportosulások közül a VVE az egyetlen, amelyben ezt a befolyását nem sikerült érvényesíteni, bár négy éve tett rá kísérletet: a beépített emberei segítségével szabályos puccsot kísérelt meg az egyesület vezetése ellen, éppen a választások előttre időzítve. Az egyesületünkben végül nem sikerült átvennie a hatalmat; és innen ered a Markó - VVE közötti, a kívülállók számára érthetetlen torzsalkodásnak tűnő ellentét.

A helyi Jobbik azonban - hogy visszakanyarodjunk a napirendi ponthoz - rég a zsebében van Megyery Csaba által. A radikális pártszervezet alakulásakor, amikor már látszott, hogy számolni kell vele országos szinten, a Markó-féle társaság egyik vén rókának számító tagja, dr. Bognár László (képünkön) tett gondolatkísérletet arra, hogy átveszi a helyi szervezet irányítását. Volt MIÉP-esként ez testhezálló feladat lett volna számára, el is lehetett volna adni kifelé, a választók felé a politikai üzenetet, még úgy is, hogy Bognár nimbusza a szocialisták tanácsnokaként 2002-2006 között eléggé megkopott. De nem véletlenül hívják őt néhányan Möbius-nak: mindig azt az oldalát képes mutatni, amelyet mások látni akarnak. A szerepre való rátermettsége ellenére a Jobibik átvételére tett kísérletét csírájában sikerült elfojtani.

Ekkor lépett színre a helyi állatorvosok egyike, dr. Megyery Csaba (képünkön, koszorúval a kezében), akinek úgymond volt némi politikai tapasztalata, hiszen korábban már volt képviselő, másrészt az elmúlt jónéhány évet politikialag csöndesen töltötte, így akár még hihető is lehetett, hogy a Jobbik színre lépésével kibújt belőle a radikalizmus. Biztosak vagyunk benne, hogy nem a saját ötlete volt, mert Megyeri doktort aránylag szerény kombinatív képességek jellemzik. Kellett hozzá az inspiráció, ami valószínűsíthetően Markótól érkezett. Közvetve vagy közvetlenül, esetleg éppenhogy csak sugallva, ezt nem tudhatjuk, de hatásosan, ez biztos. Megyeri egy szép napon arra ébredt, hogy radikális poltikai gondolatai támadtak, képesnek érezte magát akár egy közel húsz ezres lakosságszámú város vezetésére is, és 2010 októberében azon vette észre magát, hogy egy macska féregtelenítése és egy kutya ivartalanítása között megaplakátokra került mint a Jobbik polgármesterjelöltje.

Innen csak egy lépés a testület szeptemberi ülésének 12. napirendi pontja, ahol a Jobbik helyi vezetőjét megkerülve a Fidesz-es polgármester, Markó javasolja őt a Pénzügyi bizottság Jobbik-os delegáltjának.

Hát nem gyönyörű ez az egész???

Markó két legyet ütött egy csapásra: kommunikálhatja a helyi közvélemény felé, hogy a bizottság tagjai között valamennyi politikai  oldal képviseltetheti magát, másrészt sikerült az eddig csak repedező ellentéteket szakadékká mélyítenie a helyi Jobbikban. Repedezett, mert a Jobbik ifjú titánjai egy ideje már érezték, hogy Megyeryvel törököt fogtak, de most fájhat igazán a fejük, hogy hogyan szabaduljanak meg Megyerytől és mindattól, ami vele jár. Ha nyilvánosan elhatárolódnak tőle, az kínos, hiszen a belviszály nyilvánosságra kerülése mindig gyengíti a szervezeteket. Ha nem határolódnak el, akkor viszont el kell viselniük, hogy a közvélemény szemében Megyery képviseli a Jobbikot Gödön. Erre mondom én, hogy Markó nagyon ügyes, és a fiatal Jobbikos-oknak még sokat kell tanulniuk, ha ambícióik vannak a helyi közéletben.

Ám Sipos Richárd számára még ezzel sem értek véget a meglepetések.

Rakaczki és Megyery mellé Markó az LMP képviselőjét, Hlavács Juditot (képünkön) kérte fel harmadikként a pénzügyi bizottság tagjául. Így teljes az úgynevezett ellenzéki képviselet a bizottságban (VVE, Jobbik, LMP). Hlavácsnak ugyan köze nincs sem a pénzügyekhez, sem a közbeszerzéshez, sem a joghoz, de ballasztnak jó lesz, gondolhatta Markó. Igaz, ami igaz: amilyen markánsan lépett fel a választások előtt, annyira a polgármester tenyeréből eszik azóta.

Sipos meglehetősen ügyetlenül a nyilvánosság előtt kérte számon Markót Megyery jelölése miatt, ezzel ország-világ számára egyértelművé téve a párton belüli ellentéteket. Hlavács Juditot a hallottak arra inspirálták, hogy felajánlja a képviselői bizottsági tagsági helyét Sipos Richárd számára! Sipos meg is illetődött, azt azért mégse gondolta - mondta -, hogy egyszer eljön az idő, amikor az LMP jelöli őt valahová...

Hát igen. Hlavács Judit valószínűleg nem gondolta át, hogy ez az emberileg méltányolható gesztus politikailag mennyire jelentéktelen színben tünteti fel az LMP-t, másrészt felveti a kérdést: egy országos párt képviseletében a testületben ülő képviselőnek egy pozícióról nem kéne egyeztetnie az őt oda delegálókkal, azaz a pártjával?

Nos, ez történt a testületi ülés 12. napirendi pontjában. Jómagam természetesen megszavaztam Markóéknak a bizottság összetételére tett javaslatát, és sikeres munkát kívánok a Pénzügyi, Jogi és Közbeszerzési Bizottságban delegáltunknak, Rakaczki Istvánnak!

Szólj hozzá!

Címkék: tag fidesz bizottság jobbik polgármester göd önkormányzati városvédők bizottsági polgármesterjelölt gödi vve

A bejegyzés trackback címe:

https://godivarosvedok.blog.hu/api/trackback/id/tr913318726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása